Sök
Stäng denna sökruta.

Kundcase

Ystads kommun

Växande kommun säkrar framtiden med vass teknik och kompetent support

Dela nu

Bransch

Levererad lösning

Ystads kommun stod inför ett generationsskifte i sitt datacenter. Målet var att ”byta bottenplatta” och få en infrastruktur som matchade såväl verksamhetens behov, strategin som det egna teamets arbetssätt och kompetens. Med Proacts kunnande och support samt teknologi från Huawei fick den växande kommunen en framtidssäker lösning.

Utmaningen

Ystads kommun är hem åt drygt 30 000 personer och har därtill ett stort antal sommarboende. Det är den näst snabbast växande bland de 33 kommunerna i Skåne län – prognoserna visar på 17 procents befolkningstillväxt under de kommande 10 åren.

Tillväxten är en faktor som påverkar planeringen för IT-avdelningen, som hanterar många av kommunens verksamhetssystem och har även hand om driften för näraliggande verksamheter som räddningstjänsten och kommunala bolag. Här finns mycket kompetens internt och merparten av systemen körs i kommunens datacenter.

– Vi har en blandad miljö med en hög andel egen drift, samtidigt som vi också köper tjänster från andra leverantörer. Skolorna använder ganska mycket molntjänster medan vi själva driver basinfrastrukturen, berättar Fredrik Nilsson, IT-driftchef på Ystads kommun.

Hjärtat i kommunens IT-stöd är en virtualiserad miljö med VMwares plattform som omfattar cirka 200 servrar. Det antalet ökar stadigt. Några system som av olika skäl inte passar in i den virtuella miljön körs ännu på fysiska servrar, men dessa ersätts efter hand när så är möjligt.

Den befintliga maskinparken i Ystads datacenter började tjäna ut och skulle inte kunna möta framtidens behov. Det är också normalt för kommunen att byta ut de vitala delarna av infrastrukturen efter omkring fem år. Vidare krävdes investeringar för att öka kapaciteten hos verksamhetssystemen vilket i sin tur ger möjligheter till fortsatt digitalisering och satsning på nya e-tjänster till nytta både för allmänheten och kommunens medarbetare.

I det första steget började IT-avdelningen se sig om efter nya servrar och inledde en upphandling. Bland leverantörerna som hörde av sig med anbud fanns Proact, som lämnade ett förslag som innehöll något nytt i sammanhanget: utrustning från Huawei, som tagit rejäla kliv in på datacenter-marknaden i Sverige.

– Märket på utrustningen är varken särskilt intressant eller något vi tar hänsyn till. Upphandlingen gällde helt enkelt om en lösning som skulle matcha både vår befintliga miljö och hur vi ser på framtiden, säger Fredrik Nilsson.

Vi vinner helt klart i prestanda jämfört med den tidigare lagringslösningen
Fredrik Nilsson, IT-driiftchef, Ystads kommun

Lösningen

Upphandlingen visade att Proact tillsammans med Huawei erbjöd det starkaste alternativet och även det mest ekonomiska. I kommande steg var det även dags att förnya lagringssystemen med de tillhörande SAN-switcharna. Även då föll valet på kombinationen Proact-Huawei.

Uppgraderingen innebar ett rejält teknikskifte då den innebar att all konventionell disk med ”snurrande skivor” försvann. Med Huaweis Dorado-system har kommunen genomgående infört Flashbaserad lagring i sitt datacenter.

Erfarenheterna är goda:

–Vi vinner helt klart i prestanda jämfört med den tidigare lagringslösningen, säger Fredrik Nilsson.

Proact har också hand om supporten till Ystads IT-avdelning och hanterar alla supportärenden som rör infrastrukturen. Som certifierad partner till Huawei Enterprise erbjuder Proact samma produktkompetens lokalt som kommunen skulle få med vanlig leverantörssupport. Ytterligare fördelar är att Proacts supportspecialister har en bredare kompetens och tillgång till hela företagets kunskapsbas.

Fördelar

  • Enhetlig miljö för datacenter underlättar driften
  • Bättre prestanda med helt flashbaserad lagring
  • Support från Proact med hög tillgänglighet lokalt
  • God totalekonomi

Key components

  • Infrastruktur för datacenter med lösningsdesign av Proact och teknik från Huawei.
  • Huawei FusionServer Pro rackserver
  • Huawei OceanStor SAN switch
  • Huawei OceanStor Dorado All-Flash lagring
  • Installation och support från Proact

Om Ystads kommun

På den svenska sydkusten i Region Skåne ligger Ystad. Kommunen har cirka 30 500 invånare och 2500 anställda.

www.ystad.se

Ta del av fler kundcase

#ThePowerOfData

Förstärkt molnbackup ger trygghet i O365
Så sparade Borås Stad både pengar och miljö med en modern hyperkonvergerad lösning
Så blir AI enkelt och användbart för alla

Kom igång tillsammans med oss!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.