Sök
Stäng denna sökruta.

Kundcase

Örebro Universitet

Så blir AI enkelt och användbart för alla

Dela nu

Bransch

Levererad lösning

För att göra AI tillgängligt för forskare inom alla områden har Örebro universitet kompletterat sin beräkningsdatorresurs med hjälpmedel som gör det lättare att komma i gång.

Utmaning

För att möta de växande behoven av datorkraft för AI-tillämpningar gjorde universitetet en upphandling av en större gemensam resurs. Uppdraget att leverera gick till Proact, som under många år samarbetet med Örebro universitet inom IT-infrastruktur.

Universitetet valde ett system som bygger på referensarkitekturen Ontap AI, en beräkningsdator uppbyggd av tusentals GPU-kärnor, kombinerat med en snabb lagringsenhet. Det var möjligt att bygga vidare på ett lagringssystem från NetApp som Proact tidigare levererat. Resultatet blev en modern och samtidigt kostnadseffektiv lösning för universitetets behov.

Örebro universitets egen specialisering mot AI var givetvis en avgörande faktor bakom investeringen i systemet, som direkt kom till användning inom forskningsområden där det alltid funnits behov av tunga beräkningar, som bildanalys, robotik och kryptoanalys. Men redan från start fanns också tanken på att det skulle användas så brett som möjligt och även bli en resurs för områden där AI och maskininlärning är något helt nytt.

– Vi möter intresse från många institutioner med forskare inom många områden som vill ta del av möjligheterna med AI och maskininlärning, allt från matematik till genetik och till och med kriminologi, berättar Hans Jevrell, Enterprise-arkitekt på Örebro universitet.

– Vi tror att det även på lång sikt blir en mix av intern leverans och att köpa in tjänster. Det finns sådant som vi av olika skäl, bland annat juridiska, måste hålla inom huset.
Hans Jevrell, Enterprise-arkitekt Örebro universitet

Samarbetar för att sprida AI

För att sprida kompetens och göra AI mer tillgängligt har universitet även tagit initiativ till extern kunskapsöverföring och samarbeten, bland annat genom AI Impact Lab, en plattform för samverkan inom regionen. Örebro universitet är med sin resurs också en nod i det nationella samarbetet AI Sweden.

AI-forskningen i Örebro hade tidigare fått lita till mindre, fristående system i institutionernas regi. Etableringen av den centrala AI-resursen innebar även att IT-avdelningen tog över ansvaret för datahantering och åtkomstkontroll, vilket gav säkerheten ett lyft. Något som är viktigt för att universitetet ska kunna möta de höga krav på säkerhet och integritet som ställs inte minst inom samhällsnära och hälsoinriktad forskning.

Proacts uppdrag blev att hjälpa Örebro universitet bli ett ännu vassare kompetenscenter inom AI. Samtidigt som lösningen innehåller det senaste inom infrastruktur för AI, är den ”molnanpassad” och gav möjlighet att bygga vidare på en lagringsplattform som Proact tidigare levererat till universitetet.

Ett krav att ha intern IT-drift

Örebro universitet täcker de flesta av sina IT-behov med intern drift, men vissa funktioner köps in som tjänster, både standardtjänster från molnet och sådana som leverantören anpassat till universitet.

– Vi tror att det även på lång sikt blir en mix av intern leverans och att köpa in tjänster. Det finns sådant som vi av olika skäl, bland annat juridiska, måste hålla inom huset, säger Hans Jevrell.

För sin interna IT har universitetet konsoliderat till ett mindre antal produkter, bland annat för servrar och lagring. Omkring 80 procent av servrarna körs i en virtualiserad miljö (VMware).

– Eftersom vi är ett litet universitet behöver vi skaffa kompetens utifrån. Vi kan inte ha allt i huset men vill heller inte ha för många leverantörer. Våra höga krav gör det angeläget med långsiktiga relationer med partners som kan vår miljö, säger Hans Jevrell.

Ett skäl till att Proacts lösning för AI-systemet med lagring från NetApp passade så bra är att den är enkel att skala upp. Den fungerar också i universitetets hybridmiljö, där det är enkelt att flytta data och beräkningar mellan egna datacenter och externa SaaS- och molntjänster.

– Vi är mer en nöjda med leveransen och installationen, det har inte varit några problem alls, säger Hans Jevrell.

Mindre beräkningsservrar kompletterar

När den nya AI-lösningen väl fanns på plats och tagits i drift stod det snart klart att det även fanns behov av att kunna skala nedåt, genom att erbjuda mindre och mer lättillgängliga datorresurser. Bakgrunden var att det krävdes en hel del kompetens för att utnyttja den stora AI-maskinen. De tekniskt orienterade användarna på universitetet hade redan den förmågan, bland annat för att bygga modeller och organisera sitt data så att det kan behandlas genom AI-metoder som maskininlärning.

Samtidigt fanns forskare inom ”otekniska” områden som behövde hjälp med att lära sig den nya plattformen och möjligheterna med AI. För att möta deras behov har universitetet kompletterat med mindre, centrala servrar som erbjuder samma slags beräkningskraft (GPU-acceleratorer) och mjukvarustöd. En jämförelsevis billig lösning som visat sig fungera utmärkt som test- och utbildningsmiljö.

– Vi ville sänka kraven på förkunskaper och tillhandahålla verktyg och komponenter som gör det enklare att jobba med AI. Det ska vara lika lätt som att använda en vanlig webbläsare, säger Hans Jevrell.

Bokning och datahantering underlättas

Projektgrupper startades med uppdraget att bygga ett koncept för administrativt stöd kring AI-systemet. Det hela kan liknas vid en bokningscentral, där användarna loggar in och kan planera in sina jobb. De får hjälp med att hantera beräkningskraft, programvara och algoritmer, samt inte minst viktigt, att flytta data in och ut ur systemet.

– Vi betraktar det som ett konferensrum kring maskinen. Du bokar det för en viss tid och med en angiven mängd data, blir insläppt och får ha det för dig själv. Sedan gäller det bara att städa ”rummet” efter sig när man lämnar, säger Hans Jevrell.

Data som ligger kvar i systemets beräkningsdel raderas annars när nästa inbokade projekt tar över. I anslutning till, men utanför, AI-miljön finns därför en lagringsyta där användarna kan spara sina datamodeller när de inte är aktiva inne i systemet. Här ingår även regelbunden backup.

– Det blir lätt så att hårdvaran hamnar i centrum så att man glömmer det som finns omkring och som behövs för att använda den. Men det är inte så enkelt att förutse alla behov och vi har lärt oss väldigt mycket under resans gång. Det har varit en nyttig resa både för oss och våra leverantörer, säger Hans Jevrell.

Fördelar

 • Skalbarhet
  Referensarkitektur för en enhetlig teknisk plattform med möjlighet att bygga ut och även använda mindre beräkningsservrar.
 • Kostnadseffektivitet
  Befintligt lagringssystem kunde uppgraderas och utnyttjas för AIberäkningsresursen
 • Prestanda
  Mycket högre tillgänglig kapacitet med en gemensam resurs för AIberäkningar som ersättning för flera mindre system.
 • Säkerhet
  Höga krav på behörighetskontroll och dataskydd tillgodoses med en lösning som hanteras av IT-avdelningen.

Lösning

 • ONTAP AI referensarkitektur med Nvidia GDX-1 beräkningsserver och NetApp lagringssystem.
 • Mindre GPU-servrar för test och utbildning som kompletterar den stora beräkningsresursen.
 • Egenutvecklad portal för bokning av beräkningsresursen och datahantering.
– Vi betraktar det som ett konferensrum kring maskinen. Du bokar det för en viss tid och med en angiven mängd data”
Hans Jevrell, Enterprise Architect Örebros universitet

Om Örebro universitet

Örebro universitet är ett brett universitet med flera attraktiva professionsutbildningar, bland annat läkare, psykolog, jurist och civilingenjör. Universitetet har ungefär 15 000 studenter på cirka 100 program på grundnivå och avancerad nivå. Här finns tre fakulteter och 1 600 anställda, varav 400 inom administration, teknik och bibliotek. Örebro universitet är rankat bland de 400 främsta universiteten i världen enligt Times Higher Education 2021.

www.oru.se

Ta del av fler kundcase

#ThePowerOfData

En flytt till molnet som skapar mervärde.
IT som tjänst hjälper inredningsföretaget frigöra resurser och bygga en mer flexibel miljö
Utökad support tillför nyckelkompetens och avlastar intern IT-drift

Kom igång tillsammans med oss!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.