Search
Close this search box.

Kundcase

Liseberg

Modern infrastruktur gav effektivare ITdrift, bättre skydd mot cyberhot och goda möjligheter att växa.

Dela nu

Bransch

Levererad lösning

På Liseberg är planeringen i full gång inför 100-årsjubileet. Lagom till 2023 kommer bland annat vattenparken Oceana och ett nytt familjehotell att stå klara i anslutning till nöjesparken. Liseberg har länge räknats som Sveriges största turistdestination och innan Covidpandemin låg besökssiffrorna legat stadigt över tre miljoner per år.

Utmaning

Liseberg har en egen IT-avdelning, fristående från ägaren Göteborgs stad. Drift och leverans sker till största delen med egna resurser. – Vi har väldigt många system och många integrationer mellan dem. Vi har kommit fram till att vi tjänar på att ha en egen IT-avdelning där support till användare, drift och utveckling finns i huset, säger Martin Olesen, IT-driftchef på Liseberg.

När Liseberg behövde förnya sin IT-infrastruktur startade projektet med en upphandling. Syftet med investeringen var att förenkla drift och administration få en mer skalbar miljö där det är lätt att tillföra mer kapacitet. Liseberg hanterar idag omkring 60 terabyte data och volymen ökar med 10 procent varje år. Proacts anbud med förslag på lösning och tillhörande tjänster fick högsta betyg i alla delar av kravställningen.

– Vi var riktigt imponerade av Proacts lösning. Vid sidan av tekniken är det också värdefullt för oss att de erbjuder support lokalt med hög kompetens kring produkterna som ingår och att Proact har en nära relation till de inblandade tillverkarna, säger Martin Olesen.

Vi var riktigt imponerade av Proacts lösning. Vid sidan av tekniken är det också värdefullt för oss att de erbjuder support lokalt med hög kompetens kring produkterna som ingår.
Martin Olesen, IT-driftschef, Liseberg

Effektivare med hyperkonvergerat

I centrum för Lisebergs nya lösning finns ett hyperkonvergerat system, som samlar servrar, lagring och nätverk – de viktigaste komponenterna i datacentret – i en integrerad enhet. För att klara de höga kraven på tillgänglighet är detta system dubblerat, genom sammankopplade datorhallar som kan ta över varandras uppgifter.

Att utrustningen tar mindre plats och har lägre energibehov är givet, men för Liseberg är den största fördelen med en hyperkonvergerad lösning att allt kan hanteras gemensamt.

– Vi har fått effektivare system som inte kräver så mycket av tid av vår personal. Med separata enheter blir det mer jobb, dessutom får vi hjälp av Proact med underhåll och uppdateringar, säger Martin Olesen.

Välplanerad migrering

Övergången till den nya miljön planerades i detalj. En del av leveransen blev försenad, men det påverkade aldrig verksamheten eftersom Lisebergs stängning på grund av Covid-pandemin hade dragit ut på tiden. På försommaren 2021 öppnade parken igen och inledningsvis bara för ett begränsat antal gäster, med krav på förbokning.

Att flytta alla Lisebergs virtuella servrar (ett hundratal) från den gamla till den nya miljön genomfördes på fem dagar, praktiskt taget utan någon nedtid.

– Migreringen gick väldigt bra. Proact var tydliga med att det skulle gå att föra över alla servrar medan de var i gång. De har gjort det tidigare, men vi hade aldrig gjort det. Det gick i princip helt utan störningar, säger Martin Olesen.

Med ständigt växande datamängder och högre belastning hade Liseberg också vuxit ur sin backuplösning. En modernare och effektivare backuplösning var därför en nödvändig del i moderniseringen.

Den nya backupfunktionen bygger på en kombination av ”snapshots” från lagringssystemet och ett integrerat backupsystem (ExaGrid). Det ger snabba backuper, korta backupfönster, möjliggör snabba lokala återläsningar och direkt återläsning av virtuella servrar. Tack vare mycket effektiv deduplicering minskar mängden backupdata som behöver hanteras påtagligt. All backup hanteras genom Veeams programvara som Liseberg även använt tidigare.

– Nu vet vi att vi kan återläsa kritiska system från backup inom rimlig tid och i praktiken överträffar vi de krav som ställdes vid upphandlingen. Det är en snabb lösning även till vardags, när det handlar om att ta daglig backup, säger Martin Olesen.

Fördelar

 • Hyperkonvergerad infrastruktur sparar tid genom förenklad hantering
 • Förstärkt skydd mot cyberattacker
 • Lokal support från certifierade specialister
 • Snabbare backup med kortare backupfönster
 • Skalbarhet – enkelt att lägga till mer kapacitet enligt samma koncept
 • Felfri migrering till den nya infrastrukturen

Lösningen

 • NetApp HCI Compute noder
 • NetApp HCI Storage noder
 • NetApp Mellanox switchar
 • ExaGrid EX40000E backup appliance
 • Veeam Backup & Replication
 • Lokal 7/24 support från Proact
Vi har fått effektivare system som inte kräver så mycket av tid av vår personal. Med separata enheter blir det mer jobb, dessutom får vi hjälp av Proact med underhåll och uppdateringar.
Martin Olesen, IT-driftschef, Liseberg

Om Liseberg

Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål. www.liseberg.se

Ta del av fler kundcase

#ThePowerOfData

Objektlagring ger plats för alla kundernas dokument i Fortnox växande molnplattform
Automatisk logghantering med Splunk hjälper SkiStars utvecklare att fånga felen snabbt
Växande kommun säkrar framtiden med vass teknik och kompetent support

Kom igång tillsammans med oss!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.