Sök
Stäng denna sökruta.

Kundcase

Borås stad

Så sparade Borås Stad både pengar och miljö med en modern hyperkonvergerad lösning

Dela nu

Bransch

Levererad lösning

Borås Stad har lång och god erfarenhet av egen IT-drift med hyperkonvergerad infrastruktur (HCI). För att få en framtidssäker lösning var det naturligt med en teknisk förnyelse, men utan att ändra på ett väl fungerande koncept. Borås Stad hade redan en stabil och kostnadseffektiv IT-infrastruktur för sina verksamhetssystem. De sökte en framtidssäker lösning med kapacitet för att hantera växande datamängder, och samtidigt behålla driften i egen regi.

Utmaning

Borås Stad har lång och god erfarenhet av egen IT-drift med hyperkonvergerad infrastruktur (HCI). För att få en framtidssäker lösning var det naturligt med en teknisk förnyelse, men utan att ändra på ett väl fungerande koncept. Borås Stad hanterar det mesta av sin IT internt, från sina egna lokaler. Ett val som knappast har med principer att göra. Det är ekonomin som styr. – Vi kan erbjuda samma tjänster till stadens förvaltningar som en molnleverantör, men till ett betydligt lägre pris, säger Christer Katus, teamledare för IT-infrastruktur på Borås Stad.

Det mest påtagliga är att elräkningen blivit så mycket mindre.
Christer Katus, Teamledare Infrastruktur, Borås Stad

Lösning

Sparar massor med el

Valet föll på VxRail, en HCI-lösning från Dell Technologies med leverans från Proact. En fördel var att den bygger på samma system för virtualisering (VMware) som Borås Stad redan hade. I stort sett alla verksamhetssystem körs i denna miljö, som numera omfattar drygt 300 virtuella maskiner. Lösningen bygger på dubbla uppsättningar med klusterkopplade noder för server och lagring, placerade i åtskilda datahallar, så att en ”sajt” kan ta över om den andra skulle falla ifrån.

En skillnad mot de gamla servrarna märktes genast – att de tar mycket mindre plats. I den ena datahallen som staden haft i många år finns det 12 rackskåp med plats för utrustning. Efter bytet till de kompakta HCI-systemen är det bara tre av dessa som behövs för driften. Men det mest påtagliga är att elräkningen blivit så mycket mindre, berättar Christer Katus.

Att gå över till mer energieffektiv utrustning kan också ses som ett led i hållbarhetsarbetet – fördelarna blir ännu större då dagens system klarar sig utan de omfattande kylsystem som hör till en traditionella datahall.

 

Allt fungerade bra från start och de goda erfarenheterna betydde att den nya infrastrukturen efter hand kunde utnyttjas ännu mer. Det var möjligt att virtualisera fler kritiska funktioner och lyfta över dem till HCI-klustret.

 

Beprövad redundans

Nu körs hela Borås Stads centrala IT-miljö virtuellt. Några undantag finns i form av system som inte passar ihop med lastbalanseringen i serverklustret. De behöver låsas till att köras på en viss nod.

– Vi har mycket fokus på redundans och det gäller genomgående, hela vägen ner till fiberkopplingen. Så om den ena sajten skulle falla ifrån går maskinerna i gång på den andra i stället, säger Christer Katus.

Det har hänt att fiberkopplingen mellan de två datahallarna krånglat, vilket i praktiken blivit ett test – när förbindelsen bryts ska de servrar som tappar kontakten med automatiskt startas upp på i den andra anläggningen, vilket i verkligheten genomfördes precis som det var tänkt.

Redundansen handlar om mer än feltolerans. Den gör det också möjligt med underhåll och byte av komponenter under drift, utan att användarna märker av några störningar. Borås Stad har på så vis inte haft någon oplanerad nertid för IT-infrastrukturen under sex år.

 

Smidigt byte till ny teknik

Liksom de flesta organisationer har Borås Stad en verksamhet med ständigt växande datavolymer. Efter sex år var det därför dags att framtidssäkra IT-infrastrukturen. Konceptet med hyperkonvergens var vid det laget väl beprövat, och detsamma kunde sägas om leverantörerna. En större uppgradering genomfördes där den ena halvan av HCI-klustret har bytts till en ny Dell VxRail-installation från Proact.

Att den nya lösningen har bättre prestanda är kanske självklart, men det beror inte enbart på den utveckling av snabbare chipp som vi tar för given. En viktig skillnad är att den nya lagringsarkitekturen med NVME-gränssnitt är mycket bättre matchad mot dagens extremt snabba halvledarminnen. Förut har minneshanteringen behövt ta hänsyn till äldre roterande hårddiskar som inte klarar dataöverföring i samma hastighet.

En motsvarande förbättring har också skett genom att det nya lagringsnätverket bygger på ESA (Express Storage Architecture) som är optimerad för att dra full nytta av den senaste hårdvaran. Utöver högre prestanda möjliggör den också bättre utnyttjande av tillgänglig lagringskapacitet.

Samtidigt som infrastrukturen förnyats har Borås Stad även skaffat ett NAS-baserat lagringssystem (Network Attached Storage) som komplement till HCI-miljön. Det ger lägre kostnad för lagring och används i tillämpningar med stora datavolymer, bland annat för att spara videoinnehåll från säkerhetskameror. NAS-lösningen är också väldigt flexibel och kan enkelt byggas ut om mer kapacitet behövs.

– Övergången har gått smärtfritt. Det fungerar klockrent och det är helt enkelt högre standard på de nya enheterna. Vi har inte haft några egentliga störningar i miljön alls, säger Christer Katus.

Fördelar

 • Tillgänglighet
  Extremt hög tillgänglighet genom redundans. Ingen oplanerad nertid.
 • Hållbarhet
  Små utrymmeskrav och låga energikostnader
 • Kostnadseffektiv
  HCI-lösning med integrerade funktioner förenklar drift och underhåll av infrastrukturen.
 • Framtidssäker
  Infrastrukturen kan förnyas med den senaste tekniken, inom ramen för en beprövad arkitektur.

Key components

Övergången har gått smärtfritt. Det fungerar klockrent och det är helt enkelt högre standard på de nya enheterna.
Christer Katus, Teamledare Infrastruktur, Borås Stad

Om Borås Stad

Med mer än 114 000 invånare är Borås den största staden i Sjuhäradsbygden och den näst största kommunen i Västra Götalandsregionen. www.boras.se

Ta del av fler kundcase

#ThePowerOfData

Objektlagring ger plats för alla kundernas dokument i Fortnox växande molnplattform
Utökad support tillför nyckelkompetens och avlastar intern IT-drift
Växande kommun säkrar framtiden med vass teknik och kompetent support

Kom igång tillsammans med oss!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.