Search
Close this search box.

Kundcase

AFA Försäkring

Proact tar fram framtidssäker plattform för lagring och backup

Dela nu

Bransch

Levererad lösning

AFA Försäkring ville förnya sin IT-infrastruktur och förbättra prestandan i verksamhetssystemen. Lösningen fanns i ett fortsatt samarbete med Proact – en modern och framtidssäker plattform för primär datalagring och backup som dessutom underlättar utvecklarnas arbete.

Utmaningen

AFA Försäkring ägs av parterna på den svenska arbetsmarknaden och har till uppdrag att administrera den arbetsskadeförsäkring som bestäms i kollektivavtal. Över fyra miljoner människor omfattas av AFA-försäkringarna som ger ekonomiskt stöd vid arbetsoförmåga. AFA Försäkring hanterar ett stort antal applikationer och databaser is sin centrala ITmiljö, som är fullt ut virtualiserad. Såväl Windows- som Linux-baserade system används. Utan att företagete ville ändra på denna väl inarbetade bas var det dags att uppdatera IT-infrastrukturen, för att få högre prestanda generellt och samtidigt förbättra stödet för systemutveckling och anpassning till modern mjukvara. AFA Försäkring hade god erfarenhet av sitt befintliga centrala lagringssystem som Proact levererat. Det var byggt med MetroCluster-teknik från NetApp, där data speglas mellan två fysiskt åtskilda datacenter för att garantera säkerhet och högsta tillgänglighet. Samarbetet med Proact har handlat om mer än den teknik som företaget använder.– Jag tror att ett gott samarbete vilar mycket på personkemi. Nyckeln till vår framgång är en arbetsgemenskap där Proacts personal tycker det är roligt att komma till oss, säger Pekka Purontaka, Service Manager Datacenter på AFA Försäkring.

Jag tror att ett gott samarbete vilar mycket på personkemi. Nyckeln till vår framgång är en arbetsgemenskap där Proacts personal tycker det är roligt att komma till oss
Pekka Purontaka, Service Manager Datacenter AFA Försäkring

Bättre svarstider med Flash

Proact tog fram ett förslag för att modernisera och framtidssäkra datalagringen som gillades av AFA Försäkring. I det ingick en uppgradering av lagringsplattformen där konventionell, magnetisk disk för primär lagring ersattes med Flashminne, vilket ger väsentligt högre prestanda. Resultatet blev påtagligt förbättrade svarstider i de tunga verksamhetssystemen hos AFA Försäkring, som till stor del är egenutvecklade.

Även för backup fick AFA mycket bättre prestanda. Proacts lösning innebär att det tidigare primära lagringssystemet med traditionell roterande disk ”återanvändes”, i rollen som backupsystem. Istället kunde den gamla anläggningen för bandbackup pensioneras. Samtidigt byttes också mjukvaran och AFA gick över till Commvaults plattform för backup och datahantering, som används för att orkestrera NetApp-lösningen.

Backup tas nu i form av snapshots (”ögonblicksbilder”), först i MetroClustret och sedan med replikering till det sekundära lagringssystemet. Det lagringsutrymme som behövs för backup minskar drastiskt, samtidigt som processen går mycket snabbare. Att tidsfönstret för backup kortas ned betyder också att återställning kan göras med färskare data än med konventionell backup.

”Kloning” underlättar för utvecklarna

Möjligheten att snabbt ”klona” stora mängder data utnyttjar AFA Försäkring även för sin systemutveckling. Det är ett smidigt sätt för utvecklarna att skapa testkopior av databaser, bland annat för Business Intelligence-systemet som bygger på SAS Institutes plattform och används av skadereglerare för att beräkna risker. Att som tidigare skapa en databaskopia genom återläsning av backup kunde ta fem timmar. Tack vare NetApps FlexClone-funktion kan tiden nu istället räknas i sekunder, eftersom man slipper kopiera hela databasen varje gång.

Vid sidan av de tekniska fördelarna med den nya lagringslösningen gav den också ett stöd för AFA Försäkring i samband med införandet av dataskyddsförordningen GDPR, vilket medförde nya krav på lagring och hantering av personuppgifter. Lösningen erbjuder flera funktioner som underlättade GDPR-anpassningen för AFA Försäkring. Bland annat genom möjlighet till kryptering av data samt att loggning och olika behörighetsprofiler kan kopplas till administrationsverktygen.

En annan fördel med Commvaults moderna plattform för datahantering är att det vore okomplicerat för AFA Försäkring att i framtiden flytta sin backup till olika typer av molntjänster, med bibehållen säkerhet och funktionalitet.

I samarbetet ingår regelbundna servicemöten där Proact och AFA Försäkring går igenom aktuella frågor och gemensamt tittar på eventuella utmaningar. Proact gör också insatser som rådgivare. Bland annat genom workshops där man tittar på nya tekniska koncept och lösningar.

– Vid stora förändringar och komplicerade ärenden lutar vi oss tungt mot Proact. Deras support och specialister gör ett väldigt bra jobb för oss. Det handlar också om kunskapsöverföring, så att vi själva lär oss när Proact är här, säger Pekka Purontaka.

Fördelar

 • Kortare svarstider
  Uppdaterad lagringsplattform med Flashminne ger påtagligt kortare svarstider för verksamhetssystemen.
 • Stöd till utvecklare
  Den nya klon-funktionen skapar blixtsnabbt testinstanser för systemutvecklarna.
 • Blixtsnabb backup och återställning
  Snapshot-baserad backup sparar lagringsutrymme och kortar tiden både för att ta backup och återställa data.
 • Kunskap
  För AFA Försäkring är Proacts specialister mer än rådgivare – de tillför också kunskap till organisationen.

Key components

 • NetApp AFF All-Flash lagringsplattform primär lagring speglad med MetroCluster.
 • Commvault Complete Backup & Recovery (med snapshot-baserad backup)
 • • Support från Proact för hård- och mjukvara i lagringsplattformen
Vid stora förändringar och komplicerade ärenden lutar vi oss tungt mot Proact. Deras support och specialister gör ett väldigt bra jobb för oss. Det handlar också om kunskapsöverföring, så att vi själva lär oss när Proact är här.
Pekka Purontaka, Service Manager Datacenter AFA Försäkring

AFA Försäkring

AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet genom försäkringar som är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och omfattar drygt fyra miljoner människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av verksamheten är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Ta del av fler kundcase

#ThePowerOfData

En flytt till molnet som skapar mervärde.
IT som tjänst hjälper inredningsföretaget frigöra resurser och bygga en mer flexibel miljö
Från en månad till en timme

Kom igång tillsammans med oss!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.