Sök
Stäng denna sökruta.

Cyberkriminella nyttjar sårbarheter i mjukvara

Dela nu

När vi lämnar vår egendom obevakad brukar vi göra en manuell säkerhetskontroll för att vara säkra på att allt är i ordning. Vi ser till att dörrar och fönster är stängda, att låsen fungerar och att larmen är aktiverade. Även om vi vet att ingenting är oförstörbart, så vet vi också att det är osannolikt att något plötsligt går sönder och lämnar vår ytterdörr lätt att bryta upp. Och vi behöver inte oroa oss för att en armé av kriminella omedelbart börjar scanna varje ytterdörr i staden efter svagheter — ett sådant manuellt arbete tar tid.

Låt oss nu överföra detta till cybersäkerhetsvärlden och sårbarheter i mjukvara.

Cyberkriminella nyttjar sårbarheter i mjukvara som ett medel för illvilliga ändamål

Många företag har insett, särskilt under det senaste året, att även de stora mjukvaruleverantörerna kan ha svårt att hålla sina produkter säkra. Ta till exempel VPN-gateway-enheter som är designade för att ge säker åtkomst till organisationen. Dessa kan plötsligt bli ingångspunkter för cyberkriminella om en ny sårbarhet upptäcks.

Det finns en armé av testare på internet som letar efter svagheter i olika applikationer. Vissa gör det för att rapportera till leverantörernas bug bounty-program, medan andra säljer informationen på den svarta marknaden. De farligaste sårbarheterna, kända som ”Zero Day”, är ofta okända för leverantörerna, så det finns inga omedelbara lösningar. Tack och lov är dessa inte vanliga, men de är verkliga hot.

Ransomware-grupper använder ofta en taktik där de utnyttjar sårbara eller felkonfigurerade system som är exponerade mot internet. Dessa problem är ofta inte nya. De har varit kända av leverantörerna ett tag, men har inte åtgärdats av användarna.

Denna ansats drar nytta av två saker hos många företags IT-team:

  • Brist på kunskap: IT-teamet kanske inte inser hur stor risk en sårbarhet utgör (om de gjorde det, hade de kanske åtgärdat det tidigare).
  • Brist på resurser och tid: De kanske inte har tillräckliga resurser eller tid att fixa problemet, även om de vet om det.

Men leverantörerna börjar bli bättre på att hantera sårbarheter i mjukvaran. Microsoft har till exempel infört en funktion i deras Exchange e-postplattform som automatiskt applicerar säkerhetsfixar. Efter hacken mot Microsoft Exchange tidigare i år blev det tydligt att många organisationer inte applicerar säkerhetsfixar i tid, vilket ledde till att Microsoft tog en mer aggressiv approach med snabba säkerhetsuppdateringar.

Nu, med den ökade brådskan, är rekommendationerna att applicera säkerhetsuppdateringar inom 7–14 dagar i stället för 30 dagar, vilket är en stor förändring.

Vad ska man göra nu?

Det är en utmaning att hålla koll på alla sårbarheter i din IT-infrastruktur, eftersom det ständigt förändras. Samtidigt är det inte alltid lätt att applicera uppdateringar, eftersom de kan kräva driftstopp och påverka andra tjänster. Även om patchar appliceras snabbt, kan de skapa nya problem om de inte testas ordentligt innan.

En av de mest effektiva lösningarna är att använda intelligens för att prioritera sårbarheter. Det låter dig fokusera på de största riskerna och applicera resurser där de gör mest nytta. Läs mer om hur Proact kan stödja ert arbete inom cybersäkerhet.

Sammanfattning

För att sammanfatta, här är några viktiga rekommendationer kring sårbarheter i mjukvara:

  • Känn till din infrastruktur: Vet vilka enheter och system du har, och vad som kan vara en säkerhetsrisk.
  • Övervaka leverantörsinformation: Håll dig uppdaterad om nya sårbarheter eller säkerhetsfixar.
  • Skanna regelbundet: Kontrollera din infrastruktur för att se vad som är exponerat och vad som måste åtgärdas.
  • Prioritera säkerhetsåtgärder: Sätt fokus på de största riskerna och åtgärda dem snabbt.

Med dessa steg kan du bygga en säkrare IT-infrastruktur och skydda dig mot cyberkriminella hot.


Låt inte lamporna slockna
Att utnyttja mjukvarusårbarheter är bara en av många avancerade taktiker som cyberkriminella använder idag, vår on-demand video ”Don’t let the lights go out this Christmas” här.

Utforska fler artiklar

#ThePowerOfData

Kontakta oss

Att kontakta oss är enkelt, använd bara en av de tillgängliga metoderna nedan. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Genom att klicka på Skicka godkänner jag villkoren i Proact Privacy Policy.