Cyberattacker eller katastrofala haverier gör stor skada – om ett stillastående IT-system betyder noll intäkter kan hela din verksamhet äventyras. Så skapar du trygghet genom att planera för det värsta.
Mängden data fortsätter att växa dramatiskt varje år och ”det nya guldet” har blivit en ovärderlig tillgång för många organisationer. Det innebär också att utrymmet för nedtid har minskat markant och att en cyberattack eller annan allvarlig störning kan få stora konsekvenser.
Hur kan du möjliggöra fortsatt drift och återställa verksamhetskritiska funktioner om det värsta skulle inträffa? Per Sedihn, CTO på Proact – Europas ledande, fristående integratör inom datacenter och molntjänster – listar 4 punkter som är viktiga att ha i åtanke när du ska säkra företagets data:
1. Hur mycket data är du villig att förlora?
Om ditt företags datacenter utsätts för en cyberattack eller ett haveri – hur lång tid får det ta innan ni kommer tillbaka i drift igen och hur mycket data är du villig att förlora? Det är de två mest grundläggande frågorna som en verksamhet och dess IT-avdelning behöver svara på. Investeringen – vad tryggheten i form av katastrofskydd är värd – ska vägas mot den potentiella kostnaden.
Man kan förlora data på grund av ett tekniskt fel, att en användare gör ett misstag eller att man utsätts för någon form av attack. Under de senaste veckorna har Proact sett en ökning av så kallade phishing-attacker där man lurar mottagaren att klicka på en länk, som kommer med någon form av malware. Många medarbetare arbetar hemifrån just nu och kriminella aktörer utnyttjar den situationen. Här krävs dels bra IT-säkerhetslösningar, dels att ditt företag har ett antal kopior på datat som inte riskeras att förstöras.
2. Hur lång tid får det ta att återställa den funktion som har försvunnit?
Proact ser till att kundens data är både logiskt och fysiskt skyddat. Logiskt skyddat data innebär att man har en bild av hur datat såg ut vid en viss tidpunkt, och avgör hur färsk data man kan återskapa. Fysiskt skyddad data handlar om att du har ditt data på mer än en fysisk plats.
Både tung produktionsindustri och till exempel banker, använder avancerade interna system. Skulle något inträffa så har de tillgång till sekundära sajter där datat är tillgängligt, skyddat och kopierat. Många företag har sällan så stora resurser, men vill ändå ha en grundläggande funktionalitet. Då kan Proact, tillsammans med teknikleverantören NetApp, agera som ett andra datacenter. Vi ser till att företaget kan komma igång snabbt igen med funktioner som de prioriteterat som nödvändiga för att hålla verksamheten igång.
3. Se till att testa både tekniker och processer
Klarar ni av nivåerna på dataskydd och de återstartstider ni har bestämt er för? Regelbunden testning är nödvändig för att säkerställa att ni uppnår era mål, att datat kan återskapas och att driften återställs tillräckligt snabbt. Testerna ger också tillfälle att utbilda medarbetarna i hur de ska agera i händelse av katastrof. Viktiga frågor är till exempel vem som tar beslutet att börja köra på det sekundära systemet, eller inte. Måste den ansvarige fysiskt åka in till datacentret eller kan omställningen göras på distans? En extra viktig aspekt i dessa tider.
4. Uppdatera och utveckla företagets dataskydd
Frågan om dataskydd blir allt mer komplicerad i en Multicloud-värld, som innebär en hybridvariant av lagring. Varje organisation har sina unika förutsättningar. Företagen kan välja att kombinera olika metoder somlagring i sitt eget datacenter, i molnet eller att köpa tjänsten hos IT-leverantörer som Proact.
Företagens behov av dataskydd är något som förändras i takt med omvärlden, och de ställs därför inför utmaningen att ständigt hantera nya risker. Proact erbjuder framtidssäkra lösningar för att både lagra och skydda data. Med fokus på långsiktiga relationer skapas det bästa resultatet för organisationen. Allt för att säkra företagets största tillgång!